لینوکس چیست؟
از تلفن های هوشمند گرفته تا اتومبیل ها، ابر رایانه ها و لوازم خانگی، دسکتاپ های خانگی گرفته تا سرورهای سازمانی، سیستم عامل لینوکس در همه جا وجود دارد.
لینوکس از اواسط دهه 1990 وجود دارد و از آن زمان به یک پایگاه کاربر در سراسر جهان رسیده است. لینوکس در واقع همه جا است: در تلفن های شما، ترموستات های شما، در اتومبیل های شما، یخچال ها و تلویزیون ها وجود دارد. اما لینوکس علاوه بر اینکه پلتفرم انتخابی برای اجرای دسک تاپ، سرور و سیستم های جاسازی شده در سراسر جهان است، یکی از قابل اعتمادترین، ایمن ترین و بدون نگرانی سیستم عامل های موجود است. در اینجا تمام اطلاعاتی که شما برای سرعت بخشیدن به سیستم عامل لینوکس نیاز دارید، است.
لینوکس چیست؟
درست مانند ویندوز، iOS و Mac OS ، لینوکس نیز یک سیستم عامل است. در حقیقت، یکی از محبوب ترین پلتفرم های کره زمین، اندروید، توسط سیستم عامل لینوکس تامین می شود. سیستم عامل نرم افزاری است که کلیه منابع سخت افزاری مرتبط با دسکتاپ یا لپ تاپ شما را مدیریت می کند. به زبان ساده، سیستم عامل ارتباط بین نرم افزار و سخت افزار شما را مدیریت می کند. بدون سیستم عامل، نرم افزار عملکردی ندارد.
سیستم عامل لینوکس شامل چندین بخش مختلف است:
Bootloader: نرم افزاری است که روند بوت رایانه شما را مدیریت می کند. برای اکثر کاربران، این به سادگی یک صفحه است که ظاهر می شود و در نهایت برای راه اندازی در سیستم عامل از بین می رود.
Kernel: این بخشی از کل است که در واقع «لینوکس» نامیده می شود. Kernel هسته اصلی سیستم است و پردازنده، حافظه و دستگاه های جانبی را مدیریت می کند. هسته پایین ترین سطح سیستم عامل است.
Init system: این یک زیر سیستم است که فضای کاربر را بوت استرپ می کند و متهم به کنترل می شود. یکی از پرکاربردترین سیستم های init systemd است؟ که اتفاقاً یکی از بحث برانگیزترین ها نیز هست. هنگامی که بوت اولیه از بوت لودر تحویل داده می شود (به عنوان مثال GRUB یا GRand Unified Bootloader) این سیستم init است که فرآیند بوت را مدیریت می کند.
Daemons: اینها خدمات پس زمینه (چاپ، صدا، برنامه ریزی و غیره) هستند که یا هنگام بوت شدن و یا بعد از ورود به دسک تاپ شروع به کار می کنند.
Graphical server: این زیر سیستم است که گرافیک را روی مانیتور شما نمایش می دهد. معمولاً از آن به عنوان X Server یا فقط X یاد می شود.
Desktop environment: این قطعه ای است که کاربران در واقع با آن ارتباط برقرار می کنند. محیط های دسک تاپ زیادی برای انتخاب وجود دارد (GNOME Cinnamon ،Mate ،Pantheon ،Enlightenment ،KDE ،Xfce و غیره). هر محیط دسک تاپ شامل برنامه های داخلی است (مانند مدیر پرونده، ابزار پیکربندی، مرورگرهای وب و بازی ها).
Applications: محیط های دسک تاپ مجموعه کاملی از برنامه ها را ارائه نمی دهند. درست مانند ویندوز و macOS، لینوکس هزاران هزار عنوان نرم افزار با کیفیت بالا ارائه می دهد که به راحتی می توان آنها را پیدا و نصب کرد. اکثر توزیع های مدرن لینوکس شامل ابزارهایی مانند App Store هستند که نصب برنامه را متمرکز و ساده می کنند. به عنوان مثال، Ubuntu لینوکس دارای مرکز نرم افزار Ubuntu است که به شما امکان می دهد به سرعت در میان هزاران برنامه جستجو کنید و آنها را از یک مکان متمرکز نصب کنید.
چرا از لینوکس استفاده کنیم؟
این سوالی است که اکثر مردم می پرسند. چرا با یادگیری یک محیط محاسباتی کاملاً متفاوت، وقتی سیستم عاملی که با اکثر دسکتاپ ها، لپ تاپ ها و سرورها کار می کند خوب کار می کند، خود را به زحمت بیاندازیم؟
برای پاسخ به این سوال ، سوال های دیگری مطرح می کنم. آیا آن سیستم عامل که در حال حاضر از آن استفاده می کنید واقعا کار می کند؟ یا آیا می بینید با موانعی مانند ویروس ها، بدافزارها، کاهش سرعت، خرابی ها، تعمیرات پرهزینه و هزینه های صدور مجوز مبارزه می کنید؟
اگر با موارد بالا دست و پنجه نرم کنید، Linux می تواند بستر مناسبی برای شما باشد. لینوکس به یکی از قابل اعتمادترین اکوسیستم های رایانه ای کره زمین تبدیل شده است. این قابلیت اطمینان را با هزینه صفر ورود ترکیب کنید و شما یک راه حل مناسب برای یک سیستم عامل دسکتاپ دارید.
درست است، هزینه صفر ورود … به صورت رایگان. می توانید لینوکس را بر روی هر تعداد رایانه که می خواهید نصب کنید بدون پرداخت یک سنت برای صدور مجوز برای نرم افزار یا سرور.
متن باز یا Open source
لینوکس همچنین تحت یک مجوز منبع باز توزیع میشود . یک سیستم عامل منبع باز از این موارد کلیدی پیروی میکند:
- آزادی اجرای برنامه، برای هر هدفی.
- آزادی مطالعه در مورد چگونگی کارکرد برنامه و تغییر آن برای انجام آنچه می خواهید، انجام می دهد.
- آزادی توزیع مجدد نسخه ها، بنابراین می توانید به همسایه خود کمک کنید.
- آزادی توزیع نسخه های اصلاح شده خود به دیگران.
- این نکات برای درک جامعه ای که برای ایجاد بستر لینوکس با هم کار می کنند بسیار مهم است. بدون شک، لینوکس یک سیستم عامل است که «توسط مردم، برای مردم» است. این سیستم همچنین عامل اصلی انتخاب بسیاری از افراد برای لینوکس هستند. این در مورد آزادی و آزادی استفاده و آزادی انتخاب است.
توزیع چیست؟
لینوکس تعدادی نسخه مختلف دارد که متناسب با هر نوع کاربری است. از کاربران جدید گرفته تا کاربران سخت هسته، «عطر و طعم» لینوکس را برای مطابقت با نیازهای خود پیدا خواهید کرد. این نسخه ها توزیع نامیده می شوند. تقریباً همه توزیع های لینوکس را می توان به صورت رایگان بارگیری، روی دیسک رایت و نصب کرد بر روی هر تعداد دستگاه که دوست دارید.
توزیع های محبوب لینوکس شامل موارد زیر است:
- LINUX MINT
- MANJARO
- DEBIAN
- UBUNTU
- ANTERGOS
- SOLUS
- FEDORA
- ELEMENTARY OS
- OPENSUSE
هر توزیع برداشت متفاوتی از میز کار دارد. برخی از آنها رابط کاربری بسیار مدرن (مانند GNOME و Elementary OS’s Pantheon) را انتخاب می کنند، در حالی که دیگران با محیط دسکتاپ سنتی تر می چسبند (openSUSE از KDE استفاده می کند). فکر نکنید که سرور پشت سر گذاشته شده است. برای این عرصه می توانید به موارد زیر مراجعه کنید:
- Red Hat Enterprise Linux
- Ubuntu Server
- Centos
- SUSE Enterprise Linux
برخی از توزیع های سرور فوق رایگان هستند (مانند سرور اوبونتو و CentOS) و برخی دیگر دارای قیمت مرتبط هستند (مانند Red Hat Enterprise Linux و SUSE Enterprise Linux).
کدام توزیع برای شما مناسب است؟
توزیع مورد استفاده شما به پاسخ سه سوال ساده بستگی دارد:
1. مهارت کاربر رایانه چقدر است؟
2. آیا شما رابط کاربری دسکتاپ مدرن یا استاندارد را ترجیح می دهید؟
3. سرور یا دسکتاپ؟
اگر مهارت های رایانه ای شما کاملاً ابتدایی است، می خواهید از یک توزیع تازه کار مانند Linux Mint ،Ubuntu، سیستم ابتدایی یا Deepin استفاده کنید. اگر مجموعه مهارت های شما در محدوده بالاتر از حد متوسط قرار داشته باشد، می توانید با توزیعی مانند دبیان یا فدورا کار کنید. اگر با این وجود، کاملاً به مهارت کار در سیستم رایانه و سیستم تسلط دارید، از توزیعی مانند Gentoo استفاده کنید. اگر واقعاً یک چالش می خواهید، می توانید توزیع لینوکس خود را با کمک Linux From Scratch ایجاد کنید.
اگر به دنبال توزیع فقط سرور هستید، همچنین می خواهید تصمیم بگیرید که آیا به رابط کاربری دسکتاپ نیاز دارید یا اینکه می خواهید این کار را فقط از طریق خط فرمان انجام دهید. سرور اوبونتو رابط GUI نصب نمی کند. این بدان معنی است که سرور شما در بارگیری گرافیک دچار مشکل نخواهد شد و شما باید درک کاملی از خط فرمان Linux داشته باشید. با این حال، شما می توانید یک بسته GUI را در بالای سرور اوبونتو با یک فرمان مانند sudo apt-get install ubuntu-desktop نصب کنید. مدیران سیستم همچنین می خواهند توزیع مربوط به ویژگی ها را مشاهده کنند. آیا می خواهید یک توزیع خاص سرور داشته باشید که خارج از جعبه، هر آنچه را که برای سرور خود نیاز دارید به شما ارائه دهد؟ در این صورت، CentOS ممکن است بهترین انتخاب باشد. یا، آیا می خواهید یک توزیع دسکتاپ بگیرید و قطعات را به همان اندازه که نیاز دارید اضافه کنید؟ در این صورت، ممکن است دبیان یا اوبونتو لینوکس به خوبی به شما خدمت کنند.
اگر به دنبال یکی از مطمئن ترین، امن ترین و قابل اعتمادترین سیستم عامل ها برای دسکتاپ و سرور هستید، به دنبال یکی از توزیع های لینوکس باشید. با استفاده از لینوکس می توانید اطمینان حاصل کنید که دسکتاپ شما بدون دردسر خواهد بود، سرورهای شما بالا هستند و درخواست پشتیبانی شما حداقل خواهد بود.
برای آشنایی با 10 زبان برنامه نویسی برتر برای هک کلیک کنید.
درباره فائزه تقی پور
فائزه تقی پور هستم دانشجوی کارشناسی شبکه کامپیوتری حدود یک سالی هست که نویسنده ام و دارای مهارت ها و مدرک دوره های +MCSA, CCNA ,Network هستم.
نوشته های بیشتر از فائزه تقی پور
دیدگاهتان را بنویسید