آیا می دانید ویروس کامپیوتر چگونه گسترش می یابد؟
از دست دادن داده های رایانه خود یا قربانی شدن تهدیدات سایبری یکی از بزرگترین کابوس هایی است که می توان در طول زندگی مشاهده کرد. تصور کنید، شب گذشته شما یک گزارش تجزیه و تحلیل مهم برای پروژه جدید شرکت خود تهیه کرده اید اما صبح همه چیز از بین رفته است. هر بار که می خواهید پرونده را باز کنید، یک پیام خطا ارسال می کند و برای رفع آن نمی توانید کاری انجام دهید.
چگونه و چرا این اتفاق افتاده است؟
به احتمال زیاد، این یک حمله ویروس رایانه ای است. ویروسی که نوعی برنامه مخرب است ممکن است وارد سیستم رایانه شما شده و پرونده های شما را آلوده کرده باشد. اما پس از آن، چگونه وارد سیستم شما شد و همه چیز را خراب کرد؟ خب، روش های مختلفی وجود دارد که ویروس رایانه در سیستم شما گسترش می یابد. در زیر برخی از رایج ترین موارد ذکر شده است:
ایمیل های فیشینگ
فرقی نمی کند که از Gmail yahoo ،outlook یا هر سرویس ایمیل دیگری استفاده می کنید، ایمیل های تبلیغاتی را در صندوق ورودی خود دریافت خواهید کرد. این ایمیل ها شامل پیوست ها یا پیوندهای وب است که حاوی ویروس یا پرونده های مخرب است. با کلیک و باز کردن چنین رسانه هایی، بدافزارها به سیستم رایانه شما دسترسی پیدا می کنند.
- نکته امنیتی: هرگز پیام ایمیل تصادفی را باز نکنید. نام فرستنده، عنوان را بررسی کنید.
وب سایت های Rogue
چندین وب سایت در اینترنت، معمولا وب سایت های بزرگسالان، بازی ها، سرگرمی ها و همسریابی ها، به طور خودکار ابزارهای تبلیغاتی مزاحم و سایر برنامه های مخرب را بر روی سیستم شما نصب می کنند. شما ممکن است در موقعیتی به وجود آمده باشید که باز کردن یک وب سایت منجر به مجموعه ای از پنجره های بازشو می شود که در صفحه شما ظاهر می شوند.
- نکته امنیتی: از یک برنامه آنتی ویروس استفاده کنید و تنظیمات دسترسی وب آن را سفارشی کنید. قبل از اینکه برنامه ای از خارج در سیستم شما عملیاتی انجام دهد، می توانید تنظیمات اتصال و نصب را بر روی «درخواست مجوز» تنظیم کنید.
بوت دیسک های آلوده
هارددیسک هایی که حاوی دیسک های آلوده هستند دلیل اصلی حملات ویروس است. وقتی از چنین هارددیسک استفاده می کنید و رایانه خود را مجدداً راه اندازی می کنید، برنامه ویروس فعال شده و داده های شما به خطر می افتد.
نرم افزار رایگان
در تلاش برای به دست آوردن یک نرم افزار به صورت رایگان ، گاهی اوقات سیستم های رایانه ای خود را آلوده می کنیم. بسیاری از وب سایت های بازی، آهنگ ها و وب سایت های ویدیویی عمدا ویروس را در رسانه های خود قرار می دهند و هنگامی که چنین نرم افزاری را روی رایانه خود بارگیری می کنید، ویروس خود را فعال کرده و اطلاعات شما را خراب می کند.
- نکته امنیتی: همیشه نرم افزار رایگان را از منبع معتبری که ایمنی داده را تضمین می کند بارگیری کنید.
دستگاه های خارجی
به غیر از دیسک سخت شما، چندین دستگاه خارجی دیگر نیز وجود دارد که از آنجا ویروس ها می توانند وارد سیستم شما شوند. به عنوان مثال، در صورت وجود بدافزار در دستگاه تلفن همراه، تلفن همراه هنگام اتصال به رایانه می تواند آن را آلوده کند. به همین ترتیب، یک دستگاه USB نیز می تواند سیستم شما را هنگام قرار دادن در آن آلوده کند.
- نکته امنیتی: در این حالت، نصب یک برنامه ضد ویروس روی سیستم رایانه ای شما بسیار توصیه می شود. نرم افزار آنتی ویروس شما داده های موجود در دستگاه خارجی را اسکن کرده و در صورت وجود هرگونه تهدید، تشخیص می دهد.
تبلیغات آنلاین
تبلیغات حاوی کدهای مخرب می توانند با کلیک بر روی رایانه شما، آلوده شوند. هکرها یا مهاجمان سایبری پس از کسب اعتبار، تبلیغات را در وب سایت های معتبر قرار داده و کدهای مخربی در آن وارد می کنند.
- نکته امنیتی: همیشه توصیه می شود روی تبلیغات آنلاین به صورت تصادفی کلیک نکنید. اگر می خواهید روی آگهی کلیک کنید، ابتدا موشواره را روی آگهی قرار دهید تا ببینید کجا هدایت می شود.
رسانه های اجتماعی
وب سایت های شبکه های اجتماعی یکی از محبوب ترین منابع برای انتشار ویروس ها هستند. هرگز نباید کورکورانه به پیوندهایی که گروه های عمومی که مردم به اشتراک می گذارند اعتماد کنید زیرا هرگز نمی دانید چه کسی پشت این پروفایل های مجازی است.
- نکته امنیتی: روی فیلم ها، تصاویر، پیوندها و غیره که در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده کلیک نکنید. محتوای به اشتراک گذاشته شده توسط فقط صفحات معتبر و افراد را دنبال کنید.
نرم افزار وصله نشده
نرم افزار منسوخ شده یکی از ساده ترین راه ها برای ورود هکرها به سیستم رایانه ای است. حفره های امنیتی که برای ناشر یا توسعه دهنده شناخته نشده اند توسط هکرها مورد سو استفاده قرار می گیرند و منجر به حملات صفر روزه می شوند.
- نکته امنیتی: همیشه به روزرسانی های امنیتی را روی رایانه خود نصب کنید.
نظر شما در این باره چیست؟ آیا در شرایطی بوده اید که به دلیل حمله ویروس رایانه ای داده های شما به خطر بیفتد؟ سخنان خود را در مورد اقدامات شما برای شکست دادن چنین حملاتی با ما در میان بگذارید!
درباره فائزه تقی پور
فائزه تقی پور هستم دانشجوی کارشناسی شبکه کامپیوتری حدود یک سالی هست که نویسنده ام و دارای مهارت ها و مدرک دوره های +MCSA, CCNA ,Network هستم.
نوشته های بیشتر از فائزه تقی پور
دیدگاهتان را بنویسید