آشنایی با CMS های طراحی سایت
آشنایی با CMS های طراحی سایت
در دنیای امروز ; زبان های برنامه نویسی گسترش بسیار زیادی پیدا کرده و با توجه به نیاز مردم ، منعطف شده اند . بسیاری سراغ زبان های برنامه نویسی ای همچون Asp.Net میروند تا تجربه ساخت یک وبسایت کاملا حرفه ای و با کتابخانه های بسیار بی نهایت را تجربه کنند . یا بسیاری برای شروع از Html و Css شروع میکنند که بعد ها به زبان های دیگر و فریمورک های خاصی از زبان های برنامه نویسی برسند . برخی هم از جاوا اسکریپت استفاده میکنند تا با استفاده از فریمورک های قوی آن مثل Angular ، سایت های بسیار پیشرفته و زیبایی تولید کنند . زبان های برنامه نویسی بسیار زیاد است . حتی با پایتون و فریمورک های آن همچون Jango ، میتوانید یک وبسایت بسازید .
اما در این بین ، افرادی هستند که وقت یادگیری یا کار با این زبان ها را ندارند . میخواهند که سریعتر به نتیجه برسند و ابزارهای آماده تری در اختیار داشته باشند . اینجاست که از سیستم ها و اسکریپتهای تولیدمحتوا ، میتوان برای ساخت یک سایت و وبلاگ بهره برد . وبسایتهای فروشگاهی ، شخصی ، شرکتی ، آموزشی ، وبلاگی ، خدماتی ، استارتاپی ، دانلود و … همگی را میتوان با استفاده از این سرویس ها ایجاد کرد . اکثر این اسکریپت ها ، اوپن سورس یا منبع باز هم هستند . میخواهید با CMS ها آشنا شوید ؟ با آسان لرن همراه باشید . برویم که آشنایی با CMS های طراحی سایت پیدا کنیم .
CMS چیست؟
منظور از سی ام اس ، سیستم تولید محتوایی است که با استفاده از آن میتوان یک وبسایت را تولید و مدیریت کرد . سی ام اس CMS اختصار Content Management System ( بمعنای سیستم مدیریت محتوا ) . تکنولوژی ای برای مدیریت ساده و آنی وبسایت شماست . سرعت نصب و اجرای این سیستم بیشتر از سایر روش هاست . CMS ها از دو بخش تشکیل شده اند :
1 – Control management applicant ( CMS ) که بمعنای برنامه کاربردی مدیریت محتواست
2 – Control delivery applicant ( CDA ) که بمعنای برنامه کاربردی تحویل محتواست
در CMS ما محتوا را میسازیم . این بخش ، بخشی است که برنامه نویس اسکریپت CMS برای ما ساده سازی کرده . ما چیزی را اضافه ، حذف ، مدیریت یا تغییر میدهیم . هرکاری که در این بخش صورت میگیرد ، بدون نیاز به تخصص خاصی است ولی اگر نیازداشته باشید میتوانید با زبان های برنامه نویسی هم کار کنید و سایت تان را بهبود ببخشید .
بخش CDA سی دی آ ، مواردی که ما در CMS ساختیم را کامپایل میکند و به کاربر نمایش میدهد .
خلاصه که در سی ام اس ها ، بسیار کار ساده تر است و حتی در اکثر این سیستم ها ، با درگ اند دراپ Drag and Drop ، میتوان سایت خود را تولید کرد . اکنون با برخی از این سیستم ها از تعداد زیادی از CMS ها بصورت سریع آشنا خواهیم شد .
انواع سیستم های تولیدمحتوا
سیستم های تولید محتوا ، بسیار بی نهایت هستند . یعنی ، شما میتوانید افرادی را پیدا کنید که خود پنل سایت ساخته اند ولی با تغییر در کد خود ، آنرا به یک سیستم عمومی بدل کرده اند . یا بصورت اختصاصی و تفننی و یا ایجاد درآمد ، چنین سیستم هایی را تولید کرده اند . در زیر ، نام شش سیستم تولیدمحتوا را برای شما نام بردیم که یکی از این سیستم ها ، ایرانی است! اما قدرت آن ممکن است به مواردی همچون وردپرس و دروپال نرسد .
وردپرس WordPress
وردپرس ، معروفترین سیستم ساخت سایت است . این اسکریپت توسط تیم آزاد وردپرس ساخته شده و به بیش از 50 زبان زنده دنیا ، ترجمه شده است . این اسکریپت روز به روز درحال پیشرفت است و تا بکنون نسخه 5.8 آن ، به بازار آمده است . قدرت این اسکریپت و انعطاف آن بسیار بالاست و فراوانی قالب و افزونه وردپرس در فضای مجازی ، بقدری زیاد است که تقریبا نیازهای شما را رفع خواهد کرد . حتی آموزش های رایگان این CMS هم در اینترنت و یوتیوب موجود است . به اصطلاح برخی متخصصین دیجیتال مارکتینگ ، وردپرس یک ماشین پولسازی بسیار عالی است! بسیاری از وبسایت های درون موتورهای جستجو ، هسته ای وردپرسی دارند . وردپرس اوپن سورس Open Source و منبع باز است و برنامه نویسان میتوانند هسته آنرا به دلخواه خود تغییر دهند . وردپرس یک افزونه بسیار حرفه ای به اسم ووکامرس Woocommerce دارد که بسیاری از فروشندگان وردپرس از آن استفاده میکنند . خلاصه که در وردپرس ، خیلی از نیازهای برنامه نویسان و طراحان سایت رفع شده است .
جوملا Joomla
بعد از وردپرس ، جوملا یک سیستم مدیریت محتوای مناسب است . در جوملا شما میتوانید افزودنی اضافه کنید اما چیزی که جوملا را کمی دست بالاتر از بقیه میبرد ، قابلیت های زیادی است که به افزودنی نیازی ندارد . مانند تجارت الکترونیک و Ecommerce . البته این را هم نمیتوان درنظر نگرفت که جوملا پیچیدگی بسیار بالایی دارد! این پیچیدگی ها ممکن است توسعه دهنده را کمی گیج کند . این سیستم مانند وردپرس با PHP توسعه دهندگی شده و کاملا رایگان است .
پرستاشاپ Prestashop
پرستا شاپ ، پرطرفدارترین سیستم فروشگاه ساز بعد از وردپرس ، که البته یک CMS انحصار به یک خدمات خاص است .
یعنی این اسکریپت ، تنها برای ساخت یک فروشگاه تولید شده و شما بسختی میتوانید برای موارد دیگری مثل وبلاگ ، معرفی نمونه کار و … استفاده کنید .
پرستاشاپ ، رابط کاربری بسیار خوب و کاربر پسندی دارد . این پلتفرم هم مانند جوملا و وردپرس با زبان PHP و دیتابیس MYSql است . در این CMS شما با استفاده از مواردی مثل ماژول ، قادر به ارتقای فروشگاه خود هستید . این فروشگاه بعد از ووکامرس و Shopify و Magneto ، رتبه چهارم فروشگاه ساز ها را در بین سایت ساز ها دارد . نسخه فارسی آن کاملا راستچین شده و سلیس است . حتی از درگاه های بانکی ایرانی هم پشتیبانی میکند! پرستاشاپ ، بعد از وردپرس ، سئوی خوب تری نسبت به CMS های دیگر ، ارائه میکند .
دروپال Drupal
دروپال هم مانند سایر ، با زبان PHP و پشتیبانی از دیتابیس MySql است . در طراحی استی 2.3 درصد از کل محتواهای موتور گوگل ، از دروپال استفاده شده است که این اولویت مناسب بعد از چهارتای قبل را نشان میدهد .
دروپال ، به معنای هسته است و این CMS در ایران پس از وردپرس ، بسیار طرفدار دارد . دروپال را میتوانیم بر سیستم عامل های مختلف نصب کنیم . جالب است بدانید سایت های زیر با دروپال طراحی شده اند :
-
دانشگاه آکسفورد www.ox.ac.uk
-
سایت ناسا www.nasa.gov
-
سایت شرکت تسلا www.tesla.com
-
دانشگاه هاروارد www.harvard.edu
-
سایت جنرال الکتریک www.ge.com
-
پلیس سایبری ایران www.cyberpolice.ir
-
سایت کاخ سفید www.whitehouse.gov
اپل Apple
سیستم مدیریت محتوای سیب یا همان اپل ، یک سیستم ایرانی است که با استفاده از ماژول و افزونه میتوانید چینش سایت خودرا آغاز کنید . البته CMS های ایرانی به پای اسکریپتهای تولید محتوای دیگر نمیرسد چون ادامه توسعه و حمایت کافی از آنها نشده است . اما تعداد این سیستم ها هم در ایران کم نیست . اپل یک سیستم تولید محتوای بازمتن (Open Source) است و تحت لیسانس GNU/GPL 2 میباشد . خصوصیت مثبت این CMS این است که در داخل خود سیستمی به اسم CMF هم دارد که بمعنای فریمورک تولیدمحتواست و اگر به PHP مسلط باشید ، میتوانید توسعه دهندگی را در این سایت انجام دهید . جدا از تغییر هسته اصلی خود اسکریپت!
آیا همیشه CMS ؟
با اینکه CMS ها نیاز بسیاری را رفع کرده اند ، اما این اسکریپت ها دست ساخته یکنفر دیگر هستند . اگر قصد دارید شخصی سازی بهتر ، تسلط بهتر ، کنترل به اجزای راحت تر و … خیلی از مزایای دیگر همچون این موارد رو داشته باشید ، پیشنهاد میکنیم که سراغ برنامه نویسی بروید . زیرا CMS فقط یک هموار کننده راه است اما این موضوع را هیچوقت نمیتوان پنهان کرد که CMS ها صددرصد نیازها و خواسته های مارا رفع کرده و میتوانند نقش یک سوپراستار را ایفا کنند . برخی هم یک CMS اختصاصی را با هر زبانی برای خود مینویسند و برخی آنرا نشر میدهند . ساخت CMS های مختلف و انتشارآنها میتواند خود یک کار خیر و پسندیده باشد .
امیدواریم این مقاله ، یعنی مقاله آشنایی با CMS های طراحی سایت ، برای شما مفید بوده باشد . یک مقاله کاملا فشرده و همچنین کوتاه که مارا با سیستم های مدیریت و تولید محتوا آشنا میکند .
دیدگاهتان را بنویسید