توزیع های مختلف لینوکس
در حال حاضر نزدیک به 300 توزیع فعال لینوکس وجود دارد که انتخاب فقط یک مورد را تا حدودی دشوار می کند، خصوصاً اگر ترجیح می دهید تصمیم خود را به جای اعتماد به توصیه شخص دیگری اتخاذ کنید. خبر خوب این است که تعداد توزیع های اصلی لینوکس، که به طرز قابل توجهی خودنمایی می کنند و بیش از نسخه های ساده توزیع های موجود هستند، بسیار کمتر است.
اگر بخواهیم دنیای توزیع لینوکس را به عنوان یک نقشه نشان دهیم، 10 توزیع ذکر شده در این مقاله قاره های جهان خواهند بود، در حالی که توزیع های دیگر جزایر با اندازه های مختلف هستند. درست مثل اینکه بهترین قاره در دنیای واقعی وجود ندارد، در دنیای توزیع های لینوکس نیز همین امر صادق است.
هر توزیع لینوکس با در نظر گرفتن موارد استفاده دیگری طراحی شده است و توزیع مشابه می تواند برای یک کاربر مناسب و برای کاربر دیگر غیر قابل استفاده باشد. به همین دلیل توزیع های موجود در این مقاله به ترتیب خاصی لیست نشده اند و برای راحتی کار شماره گذاری شده اند.
1. Red Hat Enterprise Linux
Red Hat Enterprise Linux در مورد توزیع های تجاری لینوکس استاندارد طلایی است. Red Hat Enterprise Linux که برای ایستگاه های کاری، Mainframes، سرورها و ابر رایانه ها در دسترس است، یک توزیع کاملاً صیقلی است. 17 رکورد جهانی در مورد معیارهای استاندارد صنعت را در اختیار دارد و به لطف پشتیبانی از هزاران برنامه نرم افزاری و دستگاه های سخت افزاری، به بیشترین توزیع تجاری لینوکس در ابر عمومی تبدیل شده است.
Red Hat Enterprise Linux تشخیص می دهد که حتی توزیع های لینوکس از حملات سایبری بالقوه ایمن در امان نیستند و با استفاده از سیاست های امنیتی در کل سیستم، امنیت را در چرخه حیات توزیع اعمال می کند تا برنامه ها به طور خودکار از بسته رمزنگاری مناسب استفاده کنند و یک سرویس تجزیه و تحلیل فناوری اطلاعات پیش بینی کنند که مسائل بالقوه را قبل از اینکه به مشکل تبدیل شوند، شناسایی می کند.
همه می توانند Red Hat Enterprise Linux را به مدت 30 روز به صورت رایگان امتحان کنند و چندین نسخه مختلف از این توزیع های تجاری موفق لینوکس برای خرید در فروشگاه Red Hat در دسترس است. این واقعیت که بسیاری از سازمان ها هزینه لینوکس Red Hat Enterprise را پرداخت می کنند حتی اگر گزینه های رایگان بی شماری دیگر نیز وجود داشته باشد، گویای کیفیت آن است.
2. CentOS
(CentOS (Community Enterprise Operating System یک توزیع لینوکس سرور رایگان است که سازگاری را با منبع بالادستی خود، Red Hat Enterprise Linux حفظ می کند. چندین تفاوت بین CentOS و RHEL وجود دارد. CentOS یک جامعه توسعه یافته است و فاقد پشتیبانی در سطح شرکت است. CentOS نیز تمایل دارد کمی از RHEL عقب باشد، اما این مسئله در بخش سازمانی به سختی وجود دارد. همچنین قابل ذکر است این واقعیت که CentOS فاقد حفاظت رمزگذاری شده مجاز در شبکه های دولتی است.
از آنجا که CentOS تصاویر رسمی را برای آمازون، گوگل و سایر سیستم عامل ها ارائه می دهد، حتی تازه واردین لینوکس نیز نباید برای راه اندازی آن تلاش کنند. در حقیقت، CentOS توزیع خارق العاده ای برای کاربران لینوکس است که مایل به یادگیری نحوه مدیریت سرورهای لینوکس هستند زیرا استفاده از آن هیچ هزینه ای ندارد و یک جامعه پر رونق در اطراف خود دارد که منابع زیادی برای یادگیری ایجاد کرده است.
وقتی CentOS را روی سرور نصب می کنید، می توانید اطمینان داشته باشید که تا 10 سال با به روزرسانی های امنیتی پشتیبانی می شود. چنین حمایتی از توزیع های تجاری خارج از کشور عملاً بی سابقه است و جای تعجب نیست که محبوبیت CentOS نه تنها در بین علاقه مندان و علاقه مندان بلکه در بین مدیران و سازمان های حرفه ای به طور پیوسته در حال افزایش است.
3. دبیان یا Debian
دبیان یکی از قدیمی ترین توزیع های لینوکس است که برای اولین بار در سال 1993 منتشر شد. دبیان به نرم افزار رایگان متعهد است و تعهد خود را در سندی به نام قرارداد اجتماعی رسمیت بخشید. در این سند آمده است که دبیان همیشه 100٪ رایگان باقی می ماند و به جامعه نرم افزار رایگان باز می گردد. قرارداد اجتماعی طی این سالها به خوبی به دبیان خدمت کرده است و توسعه دهندگان آن را در مسیر درست قرار داده و از تمرکز پروژه جلوگیری می کند.
سه شاخه مختلف از دبیان وجود دارد، هر یک تعادل پایداری و نرم افزار پیشرفته متفاوتی را ارائه می دهند.
همانطور که از نام آن پیداست، شاخه ناپایدار برای کاربرانی در نظر گرفته شده است که مایلند ثبات را فدای دسترسی به آخرین نسخه های برنامه های نرم افزاری کنند. این شعبه برای کاربران سازمانی یا هر کسی که مایل به پذیرفتن این واقعیت نیست که ممکن است هر از گاهی اوقات خراب شود در نظر گرفته نشده است.
بسته ها پس از آزمایش در شاخه ناپایدار، آنها به شعبه Testing منتقل می شوند و در آنجا می مانند تا آنجا که بالغ شناخته شوند تا «منجمد» شوند و در نهایت پایدار اعلام شوند. شاخه Testing در بین کاربرانی که از دبیان در رایانه های رومیزی استفاده می کنند محبوب است، در حالی که شاخه Stable عمدتا برای سرورها مناسب است.
4. اوبونتو یا Ubuntu
اوبونتو عمدتاً مسئول محبوب سازی لینوکس به عنوان یک سیستم عامل دسکتاپ است. همانطور که اغلب در دنیای لینوکس اتفاق می افتد، اوبونتو بر روی شانه های یک غول بزرگ، دبیان ایستاده است. بله، این توزیع Linux مبتنی بر Debian است و با برخی از بسته های آن سازگار است. این دو توزیع همچنین دارای همان محیط پیش فرض دسکتاپ، GNOME 3 هستند، که به آنها حالت و ظاهر مشابهی می بخشد.
علاوه بر نسخه دسکتاپ اوبونتو، یک نسخه برای سرورها، یک نسخه برای دستگاه های اینترنت اشیا (IoT) و یک نسخه برای ابرهای عمومی مانند Amazon AWS ،Microsoft Azure ،Google Cloud Platform ،Oracle ،Rackspace و ابر IBM. همه نسخه های اوبونتو به صورت رایگان در دسترس هستند، اما شرکت پشتیبان اوبونتو، Canonical، پشتیبانی مشتری اختیاری را ارائه می دهد که فقط با 25 دلار در سال برای دسکتاپ، 75 دلار در سال برای ماشین های مجازی و 225 دلار در سال برای سرورها شروع می شود.
نسخه دسکتاپ اوبونتو دارای چندین نسخه است که پیکربندی های بی نظیری از اوبونتو است که به صورت توزیع مستقل لینوکس توزیع می شود و بایگانی بسته های نرم افزاری اوبونتو را به اشتراک می گذارد. به عنوان مثال، کوبونتو تجربه فضای کاری KDE پلاسما را ارائه می دهد، لوبونتو یک عطر و طعم سبک، سریع و مدرن اوبونتو است که از LXQt به عنوان محیط پیش فرض دسکتاپ استفاده می کند و اوبونتو استودیو عطر و طعم ایجاد محتوای چندرسانه ای اوبونتو است.
5. openSUSE
قبلاً SUSE Linux و SuSE Linux Professional ،openSUSE قصد دارد توزیع لینوکس بسته بندی شده ویژگی ها را برای sysadmins، توسعه دهندگان و کاربران دسکتاپ ایجاد کند. بر خلاف توزیع های مبتنی بر دبیان، openSUSE به مدیر بسته RPM متکی است، همان مدیر بسته ای که توسط Red Hat و نزدیکان آن استفاده شده است. از نظر کاربر نهایی، تفاوت زیادی بین RPM و سایر سیستم های مدیریت بسته وجود ندارد و تقریباً همه برنامه های نرم افزاری به عنوان بسته های RPM در دسترس هستند.
openSUSE با ارائه دو نسخه از توزیع، به ترتیب openSUSE Tumbleweed و openSUSE Leap، به کاربران خود اجازه می دهد تا بین مدل آزاد کردن نسخه و یک برنامه انتشار سنتی تر، انتخاب کنند. openSUSE Tumbleweed برای کاربرانی که دوست دارند با جدیدترین نرم افزار بازی کنند و نصب مجدد سیستم را دوست ندارند بسیار مناسب است. openSUSE Leap مطابق با یک برنامه انتشار ثابت، به روزرسانی های آزمایش شده را دریافت می کند و این گزینه خوبی برای کاربرانی است که ثبات سیستم را ارزیابی می کنند.
صرف نظر از اینکه کدام نسخه از openSUSE را انتخاب می کنید، همیشه به گزینه وسیعی از ابزارهای openSUSE از جملهOpen Build Service (OBS) ، openQA ،YaST و Kiwi دسترسی خواهید داشت. این ابزارها و سایر ابزارها openSUSE را در بین توسعه دهندگان و مدیران سیستم محبوب می کنند و آن را از سایر توزیع ها متمایز می کنند.
6. Arch Linux
Arch Linux یک توزیع مستقل لینوکس است که با سرعت درام خود حرکت می کند. سادگی اصلی است که آرچ لینوکس سعی در دستیابی به آن دارد و این اصل در چهار حرفی که اکثر کاربران Arch با آن آشنا هستند تجسم می یابد.
در واقع، Arch Linux همیشه یک رویکرد ساده را نسبت به یک رویکرد پیچیده انتخاب می کند. به عنوان مثال، بیشتر پیکربندی سیستم از طریق پوسته با ویرایش پرونده های متنی ساده انجام می شود و مدیر بسته توزیع، Pacman، بسته های باینری ساده را با یک سیستم ساخت بسته با کاربرد آسان ترکیب می کند که کاربران را قادر می سازد بسته های نرم افزاری خود را ایجاد کنند و آنها را با دیگران به اشتراک بگذارید. مخزن کاربر (Arch Linux (AUR شامل حدود 55000 بسته است که در مخازن رسمی موجود نیست و هر هفته بیش از 100 بسته به آن اضافه می شود.
Arch Linux دارای یک محیط پیش فرض دسکتاپ، مرورگر وب یا پخش کننده موسیقی نیست. در عوض، همه کاربران با یک سیستم عامل barebones شروع می کنند و آن را مطابق با نیازها و تنظیمات خود سفارشی می کنند. از آنجا که کل فرآیند با جزئیات کامل در ArchWiki شگفت انگیز شرح داده شده است، Arch Linux حتی برای تازه واردین Linux نیز قابل دسترسی است و یک تجربه فوق العاده یادگیری است.
7. Manjaro
حتی اگر ArchWiki Arch Linux را برای افرادی که تجربه قبلی لینوکس ندارند قابل دسترسی می کند، همه نمی خواهند ساعت ها وقت خود را صرف پیکربندی سیستم عامل دسکتاپ کنند. برای کسانی که دوست دارند از مزایای Arch Linux، مانند مدیر بسته منحصر به فرد آن و تأکید آن بر سادگی، بدون هیچ دردسری بهره مند شوند، بهترین گزینه Manjaro است. این توزیع لینوکس مبتنی بر Arch Linux است و بر روی کاربر پسند بودن، قابلیت دسترسی و رایانه رومیزی تمرکز دارد.
Manjaro از همان مدل آزاد کردن نورد Arch Linux برخوردار است و از همان مدیر بسته Arch Linux استفاده می کند. تفاوت اصلی این است که Manjaro شما را با یک محیط دسکتاپ کاملاً کارآمد با پشتیبانی سخت افزاری عالی، برنامه های کاملاً پیش فرض و مجموعه بزرگی از کدک های چندرسانه ای شروع می کند، به شما این امکان را می دهد که از فایل های MP3 گرفته تا فیلم های H265 بدون هیچگونه ترفندی بازی کنید.
8. Linux Mint
از بسیاری جهات، Linux Mint برای اوبونتو است که Manjaro برای Arch Linux است. تفاوت در این است که اوبونتو در حال حاضر یکی از کاربر پسندترین توزیع های لینوکس در جهان است، اما این باعث نشد توسعه دهندگان Linux Mint حتی کاربر پسندتر شوند.
به طور خاص، Linux Mint با درج برخی نرم افزارهای اختصاصی پشتیبانی چندرسانه ای کاملاً خارج از جعبه را فراهم می کند. همچنین همراه با انواع برنامه های منبع آزاد، از جمله LibreOffice ،Firefox ،Thunderbird ،HexChat ،Pidgin ،Transmission ،VLC media player و GIMP.
Linux Mint از محیط دسکتاپ استفاده می کند که برای شباهت بیشتر به سیستم عامل ویندوز از GNOME 3، محیط دسکتاپ پیش فرض اوبونتو طراحی شده است. همچنین نسخه ای با دسکتاپ MATE و نسخه ای با محیط دسک تاپ Xfce وجود دارد. دسکتاپ MATE مبتنی بر GNOME 2 است، که با قطع یک محیط دسکتاپ بصری و جذاب با استفاده از استعاره های سنتی برای لینوکس، دیگر متوقف شده است. Xfce یک محیط دسکتاپ سبک است که حتی در رایانه های بسیار قدیمی با قدرت پردازش محدود نیز عملکرد خوبی دارد.
9. Fedora
فدورا در وب سایت خود اظهار داشت که یک بستر ابتکاری، رایگان و منبع باز برای سخت افزار، ابرها و کانتینرها ایجاد می کند که توسعه دهندگان نرم افزار و اعضای جامعه را قادر می سازد راه حل های متناسب با کاربران خود بسازند. این توزیع قابل دسترسی لینوکس در واقع منبع بالا دستی Red Hat Enterprise Linux است، به همین دلیل شامل نرم افزار پیشرفته و فناوری های پیشرو است.
درست مانند نسخه های اوبونتو، فدورا نیز چرخش های خود را دارد. چرخش نوعی تغییر سفارشی از Fedora با محیط دسکتاپ متفاوت از GNOME 3 است. چرخش هایی با استفاده از KDE Plasma Desktop ،Xfce desktop ،LXQt desktop ،Cinnamon desktop ،LXDE desktop و SOAS desktop ساخته شده اند.
کاربرانی که مایل به اجرای برنامه ها بر روی فلز خالی یا ابر با سیستم عامل سرور لینوکس و جدیدترین فناوری منبع آزاد هستند می توانند Fedora Server را بارگیری کنند که دارای داشبورد سرپرست مدرن، مدیریت هویت پیشرفته، DNS، خدمات گواهی و دامنه Windows است. همچنین قابل ذکر است Fedora CoreOS (یک سیستم عامل کانتینر محور)، Fedora Silverblue (یک سیستم عامل دسکتاپ غیرقابل تغییر) و Fedora IoT (یک سیستم عامل با هدف دستگاه های اینترنت اشیا).
10. Gentoo
Gentoo یک توزیع لینوکس منحصر به فرد است زیرا نرم افزار را در بسته های باینری توزیع نمی کند. هنگامی که کاربران می خواهند یک برنامه نرم افزاری را بر روی جنتو نصب کنند، باید آن را به صورت محلی از کد منبع آن کامپایل کنند. این روش نصب نرم افزار موافقان و مخالفان خود را دارد.
با تدوین محلی نرم افزار از کد منبع، می توان به طور جداگانه هر برنامه را برای رایانه خاص بهینه سازی کرد تا به بهترین عملکرد ممکن برسد. با این حال، این زمان زیادی طول می کشد و ممکن است دستاوردهای عملکرد ناچیز باشد.
مانند Arch Linux ،Gentoo از لحاظ ظاهری و ظاهری استاندارد نیست زیرا همه نرم افزارها به شکل اصلی خود توزیع می شوند و به همین دلیل هر کاربر مسئول پیکربندی محیط دسکتاپ خود است. کاربران اولین بار جنتو می توانند انتظار داشته باشند که بین چندین ساعت تا چند روز در اولین نصب هزینه کنند. اگرچه به نظر می رسد این زمان زیادی اتلاف شده است، اما این فرایند در واقع یک تجربه عالی یادگیری است که به کاربران اجازه می دهد تا با قسمت هایی از Linux که اکثر توزیع های دیگر پنهان هستند آشنا شوند.
ورود به دنیای بزرگ لینوکس به دلیل تعداد زیاد توزیع های لینوکس موجود، می تواند طاقت فرسا و دلهره آور باشد. به جای اینکه از یک توزیع Linux به توزیع دیگر بپردازید و سعی کنید بفهمید کدام یک از آنها بهترین است، ایده بسیار بهتری است که ابتدا در مورد تفاوت ها و ویژگی های منحصر به فرد آنها بیاموزید. پس از خواندن این مقال ، باید درک واضح تری از آنچه 10 توزیع عمده لینوکس ارائه می دهد، داشته باشید. صرف نظر از اینکه در نهایت با کدام توزیع می روید، به یاد داشته باشید که همیشه می توانید آن را متناسب با نیازها و تنظیمات شخصی خود تنظیم کنید.
درباره فائزه تقی پور
فائزه تقی پور هستم دانشجوی کارشناسی شبکه کامپیوتری حدود یک سالی هست که نویسنده ام و دارای مهارت ها و مدرک دوره های +MCSA, CCNA ,Network هستم.
نوشته های بیشتر از فائزه تقی پور
دیدگاهتان را بنویسید