تکنولوژی دیپ فیک Deep fake
تکنولوژی دیپ فیک Deep fake
حتما همگی اسم هوش مصنوعی به گوشتان خورده است!
میدانیم که هوش مصنوعی یکی از موارد بسیار حرفه ای است که خود گرایشی جدا در داخل مهندسی کامپیوتر دارد و حرفه ای شدیدا نیازمند تلاش و سختکوشی بسیار است و در عین حال کمی دشوار! در این مقاله کوتاه قصد داریم تا حدودی با هوش مصنوعی و این فناوری آشنا شویم . با آسان لرن همراه باشید .
هوش مصنوعی
ایجاد یک سامانه غیر انسانی برای انجام برنامه های مشخص شبه انسانی برای هرچیزی را هوش مصنوعی میگویند . یا به تعریفی بهتر و واضحتر ، به تصمیم گیری و هوشمندی دستگاه ها و ماشین ها و اشیاء در شرایط مختلف و حتی خاص را هوش مصنوعی ( AI ) میگویند . هوش مصنوعی ، شبیه سازی رفتاری انسانی است که در موارد مختلف بتواند واکنش های از پیش تعیین شده و هوشمندانه ای از خود نشان دهد . هوش مصنوعی میتواند روی ربات های مکانیکی ، ربات های سایبری ، ماشین های پیشرفته و … پیاده سازی شود . البته هوش مصنوعی آن چیزی نیست که فکرش را میکنید! برای هر چیزی که نیاز باشد رفتار شبه انسان را حتی به کوچکترین شباهت شبیه سازی کرد ، هوش مصنوعی میگویند .
هوشی که طبیعی نیست . از قادر بودن به پاسخگویی خودکار تا پردازش چهره افراد ، هوش مصنوعی مداخله عظیمی دارد . هوش مصنوعی برای اثرانگشت های ادارات ، دوربین های پلیس ، بارکدهای QR و … هم به کار میرود که البته اگر بخواهیم وارد این مباحث شویم ، باید وارد گرایش های پردازش تصویر ( OpenCV ) ، یادگیری ماشین ( Machine Learning ) و … وارد شویم که هرکسی که انگیزه بالایی داشته باشد قادر به یادگیری خوب و منظم آن خواهد بود !
در هوش مصنوعی ما فقط رفتارهای انسانی را سرلوحه کار خود قرار نمیدهیم . هوشی که باعث شود مانند انسان به وظیفه خود رفتار کند . ممکن است کاری هم باشد که از دست انسان ساخته نیست اما مانند انسان ، فکرمیکند و وظیفه خودرا به خوبی انجام میدهد . مانند بازسازی تصویر مونالیزا که توسط هوش مصنوعی صورت گرفت .
اخیرا با استفاده از هوش مصنوعی ، فیلم ها را دوبله به هرزبانی چه بصورت زیرنویس چه بصورت تغییرصدا انجام میدهند . یا تشخیص بیماری و میزان پیشرفت آن را با دستگاه های هوش مصنوعی میکنند . یا با هوش مصنوعی و رادارهای پیشرفته در عرصه نظامی از آن استفاده میکنند . میتوان با هوش مصنوعی در عرصه های علمی مانند تصحیح ورقه ها استفاده کرد و … همچنین با هوش مصنوعی به تولید تصاویری میتوانیم بپردازیم که اصلا وجود حقیقی ندارند! در زیر چند سایت را مثال زده ایم :
سایت این گربه اصلا وجود ندارد!
thiscatdoesnotexist.com
در این سایت ، به محض ورود تصویر گربه ای را نشان میدهد که اصلا وجود خارجی ندارد . این گربه با استفاده از ترکیب چهره های دیگر تولید شده است . برای همین است که گفته میشود : این گربه اصلا وجود ندارد!
سایت این فرد وجود ندارد!
thispersondoesnotexist.com
در این سایت هم اصلا چنین فردی وجود ندارد و ساخته دست سازندگان سایت پیشین است . شما میتوانید برای طراحی سایت یا هرجای دیگر ، بصورت فیک از این تصاویر استفاده کنید .
اما بااینکه فکرمیکنیم هوش مصنوعی باهوش است . میتوان با حقه های ساده هوش مصنوعی را گول زد! بطور مثال در یک آزمایشی ، یک سیب را قراردادند و هوش مصنوعی آنرا با درصد بالایی سیب تشخیص داد . اما با یک کاغذ ساده که نوشته بود i pod ، هوش مصنوعی آنرا ipod تشخیص داد! درحالیکه نباید آنرا یک آیپد تشخیص میداد . این نشان میدهد هوش مصنوعی نقاط ضعفی دارد .
هوش مصنوعی در عین حال که نقاط ضعفی دارد ، باعث شده است که بسیاری با خلاقیت ، کسب درآمد کنند . مثلا شرکتی در زمینه تولید چیپس ، ترفندی را انجام داده است . یک افزونه مرورگری را تولید کرده است که زیرنویسی برای فیلم ها تولید میکنند به شرطی که آنها چیپس بخورند! این هوش مصنوعی با استفاده از صدای چیپس ، زیرنویس را بصورت آنلاین به فیلم اضافه میکند و هرگاه صدای چیپس بمدت طولانی قطع شود زیرنویسی تولید نمیشود !
دیپ فیک چیست
فناوری بسیار جالبی که اخیرا بسیاری از افراد سراغ آن میروند . در این فناوری ، افراد چهره های افراد معروف را با چهره خود یا هرکس دیگری تعویض میکنند ، یا میمیک صورت فرد را با ویدئویی که از جایی دیگر آورده اند تغییر میدهند . این فناوری یکی از مشتقات هوش مصنوعی است که با استفاده از پردازش تصویر و تحلیل نقاط مختلف صورت اتفاق می افتد . این فناوری توسط فردی به نام ایان گودفلو تولید شد که هم اکنون از کارمندان ارشد شرکت اپل Apple است .
این فناوری ، گفته میشود که مرکب از دو چیز بنام : یادگیری عمیق ( Deep Learning ) و جعل کردن ( Fake ) است.
بطور مثال ، در تصویر بالا ; صورت دونفر با یکدیگر ادغام شده است و میبینید که دیپ فیک بر چهره نهایی ، تاثیر گذار بوده است . البته در دیپ فیک همانطور که گفته شد میتوانیم بر روی یک چهره ; ویدئویی بگذاریم و حرکات صورت در تصویر را براساس آن ویدئو تغییر دهیم .
دیپ فیک یا جعل عمیق ، قادر است که تصاویر و ویدئوهای واقع گرایانه را با استفاده از الگوریتم ماشین لرنینگ ای به نام شبکه های مولد تخاصمی که Generative Adversarial Networks هم گفته میشود تولید کنند . این مولد از دو نوع هوش مصنوعی تشکیل شده است که نوع اول محتوای خروجی را تولید میکند و نوع دوم ، تشخیص محتوای تولید شده از مدل تولیدکننده نسبت به تصویر یا ویدئوی اصلی انجام میدهد که با پیشرفت تکنولوژی ، تفاوت ها بسیار به اقل رسیده طوری که علاوه بر مردم ، تشخیص آن برای هوش مصنوعی هم سخت تر میشود!
این فناوری حتی در سریال های تلویزیونی و سینما هم مورد بهره قرار گرفته است! مثلا : در سریال سریع و خشن ، پاول واکر پیش از فیلمبرداری نسخه هفتم این سری ، در تصادفی دار فانی را وداع گفت . اما در سری های دیگر این سریال شاهد بازیگری پاول واکر هستیم که با استفاده از تعویض چهره و Deepfake این اتفاق صورت گرفته است .
جالب است بدانید دیپ فیک یکی از چیزهایی بوده است که تا کنون متوجه آن نبودیم؟ اپلیکیشن های ایجاد ماسک و چهره ، مانند اسنپ چت و … که تصاویر و فیلترهای چهره را بر روی صورت قرار میدهند . یا مثلا نرم افزار FakeApp که چهره های دونفر را با یکدیگر تعویض میکرد .
اما آیا هوش مصنوعی همیشه سالم است؟ آیا این تکنولوژی هیچگاه مورد سوء استفاده قرارنخواهد گرفت؟ باید به شما بگویم که خطر این تکنولوژی بقدری بالاست که مخصوصا سیاستمداران و سلبریتی ها را تهدید میکند .
خطرهای تکنولوژی دیپ فیک
این فناوری همیشه فناوری درستی نیست . گاهی در تولید ویدئوهای جعلی و ساخت پاپوش ، یا ساخت ویدئوهای غیراخلاقی و +18 برای تخریب چهره کسی پا پیش میگذارد .
بطور مثال ، در زمان های پیشین ، ویدئویی از باراک اوباما ، منتشر شد که درمورد ترامپ صحبت میکرد و به او القابی همچون بی منطق و غیرقابل اعتماد و حقیر میداد . به ظاهر این ویدئو کاملا واقعی بود و انتشارهای بسیاری پیدا کرد و خیلی ها آنرا باور کردند . اما اینطور نبود و سریعا باراک اوباما اعلام کرد این ویدئو جعلی است و با هوش مصنوعی تولید شده است .
یا با دیپ فیک ، میتوان صدای تولید شده توسط هوش مصنوعی یا فردی که صدای مشابهی دارد ، او را درهنگام انجام جُرم یا کار غیراخلاقی نمایش دهند که باعث شود کار افراد معروف یا غیرمعروف به مراجع قضایی بکشد . اگر غیر از این باشد ، بهرحال آبروی افراد در خطر بزرگی خواهد افتاد و مرز بین حقیقت و دروغ را باریک تر خواهد کرد .
باید آگاه سازی کرد . فرهنگسازی و بالا بردن علم مردم ، چیزی است که همیشه خطرها را دفع و خنثی خواهد کرد .
نتیجه
این هوش مصنوعی است که روابط انسان ها را بسیار ساده کرده است و در عین حال ، خود تهدیدی هم برای انسان به شمار می آید .
هیچ هوش مصنوعی ای نیست که نقصان نداشته باشد . حتی اگر علم پیشرفت کند ، مشکلات و نقاط ضعف هم مطابق با علم روز ، پیشرفت خواهد کرد . حال ممکن است کمتر شود اما هیچوقت به صفر نخواهد رسید . این از قدرت خداست که هیچ آفریننده ای از او ، دارای نقصان نبوده و او بی عیب آنهارا آفریده است و هیچگاه انسان نمیتواند چیزی بسازد که صددرصد مانند مخلوقات او رفتار کند . زیرا خود انسان ها مخلوقات خود او هستند …
تکنولوژی دیپ فیک Deepfake ، چیزی است که اگر درست استفاده نشود ، مورد بهره بسیاری از افراد سوء استفاده گر قرارخواهد گرفت و این یک معضل برای بسیاری است . هرچیزی وقتی اختراع میشود ، مورد سوء برداشت هم قرارخواهد گرفت . مخترع دینامیت و اسلحه ، آلفرد نوبل ، که جوایز نوبل به نام او اهدا میشود ، در اواخر مرگ خودرا سرزنش میکرد که چرا با اختراع اسلحه و دینامیت ، باعث ایجاد جنگ های گرم شده بود ! این درحالی بود که اختراعات او به قصد شکار و حفر ساده معادن ایجاد شده بود .
امیدواریم به روزی برسیم که هیچ فناوری ای با نیت و قصد بدی مورد استفاده قرار نگیرد . بنظر شما چگونه میتوان از یک تکنولوژی نهایت بهره را برد؟ چطور میتوان کاری کرد که یک فرد با استفاده از هوش مصنوعی ، نتواند افکار شوم خودرا پیاده کند؟ نظرات شما را خواهیم شنید .
امیدواریم این مقاله مفید و موثر واقع شده باشد .
دیدگاهتان را بنویسید